Capitolul 4

LEGEA KARMEI

1. –Ce i se poate răspunde profanului când, vorbindu-i-se de reîntoarcere, spune că nu poate să creadă în ea, întrucât nimeni nu s-a dus și nu s-a întors pentru a povesti ceea ce a văzut?

R. –Zilele se duc și vin; sorii se întorc la punctul lor de plecare după mii de ani; anii se reîntorc iar și iar; cele patru anotimpuri primăvara, vara, toamna și iarna întotdeauna se reîntorc astfel că nu este nevoie să credem în reîntoarcere, fiindcă este atât de evidentă că toată lumea o vede în fiecare zi; tot așa sufletele se reîntorc, se întorc în această lume; asta e o lege care există în tot ceea ce este creat.

2. –Cum putem demonstra existența reîntoarcerii?

R. –Trezindu-ne conștiința putem evidenția cu toții legea eternei reîntoarceri. Noi avem sisteme, metode de a trezi conștiința; persoana care este trezită își poate aminti toate viețile sale trecute. Pentru cine își amintește viețile trecute, legea eternei reîntoarceri este un fapt.

3. –De ce există unele persoane care fiind bine pregătite, și care muncesc mult și luptă pentru a cuceri o poziție, nu o obțin și în schimb altele cu mai puțină pregătire și efort obțin rezultatul dorit?

R. –Totul depinde de Legea KARMEI. Acest cuvânt (Karma) înseamnă acțiune și consecință. Dacă în viețile trecute am făcut mult bine, atunci triumfăm cu fericire în viața prezentă; însă dacă în viețile trecute am făcut rău, atunci eșuăm în viața noastră actuală.

4. –De ce există familii care oricât s-ar forța, nu reușesc să aibă prieteni pe nicăieri și pentru alții este atât de ușor să-i câștige oriunde se duc?

R. –În viețile anterioare am avut mulți prieteni și dușmani; reîntorcându-ne sau întorcându-ne în această lume, ne reîntâlnim cu acele prietenii sau cu acei adversari și atunci totul se repetă așa cum s-a întâmplat; însă există de asemenea oameni dificili cărora nu le place să aibă prieteni, Mizantropi am putea spune, oameni care se ascund, care se îndepărtează, care se separă de societate, solitari din fire și din instinct.

Când asemenea oameni se reîntorc în această lume de obicei sunt singuri, nimeni nu-i simpatizează. În schimb există alte persoane care în vieți trecute au știut să-și îndeplinească datoriile față de societate, față de lume și chiar au lucrat în favoarea semenilor lor; e logic că reîntorcându-se în această lume se văd înconjurate de acele suflete care în trecut sau în vieți trecute au făcut parte din anturajul lor și atunci se bucură, cum e și firesc, de multă simpatie.

5. –Cărui fapt se datorează că unele stăpâne ale casei nu găsesc niciodată pe cineva ca să le ajute cu fidelitate chiar dacă își tratează bine servitorii și altora în schimb toți le sunt fideli?

R. –Acele stăpâne ale casei care nu se bucură de servitori fideli și sinceri, au fost în vieți anterioare despote, crude cu slugile lor și acum nu găsesc de fapt pe cineva ca să le servească, căci ele n-au știut niciodată să servească în trecut și asta este consecința lor.

6. –De ce există persoane care de când se nasc muncesc fără odihnă până ce mor, ca și cum ar ispăși o condamnare, în schimb altele trăiesc bine fără atâta muncă.nemesis

R. –Asta se datorează LEGII KARMEI; persoanele care muncesc în mod excesiv și nu progresează, în viețile trecute i-au făcut pe alții să muncească mult, exploatându-și supușii în mod nemilos și acum suferă consecința muncind inutil, căci nu progresează.

7. –Fiul meu s-a căsătorit și i-a mers extrem de rău; întreprinderile unde lucra el dădeau faliment; a solicitat un împrumut de la bancă pentru a face o afacere și a fost un fiasco; tot ce începea el eșua; a trebuit să divorțeze de soția lui din cauza atâtor neplăceri pe care le aveau; după un anumit timp s-a căsătorit din nou și acel bărbat căruia nu i-a mai lipsit decât să ceară de pomană, acuma este foarte bine și pe zi ce trece succesul îi este în creștere; cărui fapt se datorează asta?

R. –Există trei legături matrimoniale: prima Karmică, a doua Dharmică și a treia Cosmică; prima e de durere, mizerie, foame, goliciune, dizgrație; a doua e de succes, bucurie, iubire, progres economic etc.; iar a treia este doar pentru sufletele alese, pure, sfinte și atrage, cum e firesc, fericirea inepuizabilă.

Despre cazul de care mă întrebați dumneavoastră, trebuie să vă spun că aparține primului tip din aceste trei stări matrimoniale (cel Karmic). Fără îndoială că fiul dumneavoastră și prima lui soție au suferit nespus, plătind faptele rele din viețile lor anterioare; e clar că ei în vieți trecute au fost deopotrivă soț și soție, însă au făcut mult rău; n-au știut să trăiască și rezultatul a fost durerea. Noua căsătorie a fiului vostru a fost bună din punct de vedere economic; o putem cataloga ca norocoasă, Dharmică am putea spune, rezultat al faptelor bune din vieți anterioare; a doua soție de asemenea a trăit cu el în vieți trecute și cum cu ea a respectat o conduită mai bună, rezultatul este că acum i-a schimbat soarta, i-a îmbunătățit viața, asta e tot.

8. –Fiul meu e bolnav de cinci ani, am cheltuit mult pe doctori și nu îi găsesc cauza exactă a acesteia; unii ne spun că poate e un șoc nervos, căci a fost un băiat destul de inteligent în studiile sale; alții presupun că a fost victima unor munci de vrăjitorie; dumneavoastră ce părere aveți?

R. –Fără doar și poate se remarcă cu deplină claritate evidentă o pedeapsă, o Karmă mentală pentru proasta folosire a minții în vieți anterioare. Dacă dumneavoastră vreți ca fiul vostru să se însănătoșească, luptați pentru însănătoșirea altor bolnavi mintali, cu scopul de a schimba cauza originară; amintiți-vă că doar modificând cauza se modifică efectul; din nenorocire bolnavii au o tendință marcată de a se închide înăuntrul propriului lor cerc; rareori în viață se vede cazul în care un bolnav se preocupă pentru vindecarea altor bolnavi; dacă cineva face aceasta e clar că se însănătoșește de propriile sale dureri; eu vă sfătuiesc din moment ce în acest caz precis, fiul vostru n-ar putea să se dedice vindecării altora, să o faceți dumneavoastră în numele lui; nu uitați de faptele caritabile; preocupați-vă de sănătatea tuturor bolnavilor mintali pe care-i găsiți în cale; faceți bine cu nemiluita. Nu uitați de asemenea că în lumea invizibilă există Maeștrii foarte înțelepți care vă pot ajuta în acest caz concret al fiului dumneavoastră; vreau să mă refer acum în mod specific la gloriosul ÎNGER ADONAÍ, Îngerul luminii și al bucuriei. Acest Maestru este foarte înțelept și dacă dumneavoastră vă concentrați intens rugându-l în numele lui Cristos să vă însănătoșească fiul, sunt complet sigur că în nici un fel nu ar refuza să se facă această operă de caritate; însă nu uitați «Dumnezeu îți dă, dar nu-ți bagă-n traistă»; implorați și faceți bine cu nemiluita: acesta este drumul.

9. –Am avut ocazia să asist la o căsătorie în Santa Martha, Columbia; aveau o afacere foarte mare și dintr-un moment într-altul a luat foc; de atunci domnul s-a îmbolnăvit și a murit de tuberculoză; după 20 de ani am aflat că soția lui era pe punctul de a muri tot de tuberculoză; cărui fapt s-ar datora asta?

R. –Este bine să știți că tuberculoza se datorează lipsei de religiozitate în viețile anterioare, materialismului, vieții lipsită de devoțiune și lipsită de iubire față de Dumnezeu; dacă domnul a murit de tuberculoză, atunci aceasta este cauza și dacă și-a pierdut bunurile, e clar că a pus capăt proprietăților altor persoane în viața sa anterioară. A dat foc și i s-a dat foc, a păgubit și a fost păgubit; aceasta se numește Karmă, pedeapsă. Pe soție, tuberculoza nu a ajuns să o afecteze complet fiindcă lipsa de religiozitate în viețile anterioare nu a fost într-atât de cumplită; a avut ceva vag de spiritualitate.

10. –Am un fiu foarte bun care muncea și tot ce câștiga îmi dădea mie; dar s-a îndrăgostit de o femeie în vârstă, prietenă de-a mea, care avea trei copii cu un domn căsătorit; a trăit împreună cu ea fără să se căsătorească și chiar în ciuda faptului că el lucra nu-i ajungeau banii, într-atât încât a apelat la mine, cerându-mi o groază de bani spunându-mi că va începe o afacere, lucru pe care nu l-a făcut nicicând dar, când s-a terminat ceea ce i-am dat, doamna l-a părăsit; acum trăiește singur, muncește, dar el este complet ruinat; cărui fapt se datorează asta?

R. –Cu ochiul liber se remarcă adulterul cu toate consecințele sale dureroase: pierdere de bani, situație proastă, suferințe morale intensive etc. etc. etc.; acesta este rezultatul greșelii.

11. –Aș vrea să mă informați dacă situația lui s-ar putea îmbunătăți?

R. –Dacă pe un taler al balanței cosmice punem acțiunile bune și pe celălalt cele rele, iar acestea din urmă cântăresc mai mult, este clar că balanța se va înclina în defavoarea noastră, producându-ne amărăciuni; însă dacă punem fapte bune pe talerul binelui, putem înclina balanța în favoarea noastră; atunci soarta noastră se va îmbunătăți notabil. Dacă acel fiu al dumneavoastră se dedică să facă binele, soarta lui se va îmbunătăți.

12. –Am un fiu de douăzeci de ani, care de doi ani nu vrea să trăiască în familie, ci în casa prietenelor mele; nu a vrut nici să studieze, nici să muncească; vine timp de o lună acasă, se simte fericit pentru câteva zile și apoi începe să se certe cu toți; atunci pleacă iar de acasă; aș vrea să-mi spuneți dumneavoastră cărui fapt se datorează asta?

R. –Acel fiu v-a creat doar probleme. Este clar că rezultatul dezordinii va fi durerea. Fără îndoială că el nu știe și nici nu vrea să învețe să trăiască; însă trebuie tratat cât mai bine posibil cu infinită răbdare și dragoste. Fără îndoială că în viitor va avea mari rătăciri cu consecințe amare. Atunci va începe să înțeleagă necesitatea de a face ordine în viața sa.

balanta

DINCOLO DE MOARTE - Samael Aun Weor