Introducere in Kabala

Cele zece nume ale divinitatii in Lumea Arhetipala, Aziluth


In Biblia Crestina, adica in traducerea ei in diverse limbi, inclusiv limba romana, intalnim, de la inceput pana la sfarsit, un singur nume dominant care adreseaza divinitatea si anume "Dumnezeu". Aceast fapt aduce mari limitari celui care vrea sa patrunda intelesul mai profund al acestor scrieri sacre.

Atunci cand cercetezi textul in varianta originala - ma refer la Vechiul Testament, in ebraica - ai surpriza de a descoperi cum cuvantul "Dumnezeu" inlocuieste diverse nume, denumiri diferite.

            Inainte de a le parcurge, trebuie retinute urmatoarele lucruri:

-    in iudaism se evita folosirea unei denumiri pentru a indica divinitatea suprema (cea la care ne-am referi intr-o religie monoteista); tocmai pentru aceasta folosesc in loc de o denumire improprie, termenul de Hashem - Numele; (din acealasi motiv veti gasi in diverse site-uri, in loc de "God", scris G_D)

tetragrammaton samael aun weor limba romana

-    cele patru litere - Iod-Hei-Vav-Hei - יהוה (literele sunt: ה, He; ו, Vau; ה, He; י, Yod si se citesc de la dreapta la stanga) alcatuiesc Tetragrammatonul; acest nume are profunde si diverse semnificatii si cand a fost tradus (sau citit) a fost rostit ca Iod-Chavah, Iod-Heve, Iehova, etc.; in timpul studiului, cand il intalniti, cumulati datele si concluzionati mai tarziu.

Obs. a nu se traduce, transcrie, in mod gresit aceste patru litere cu un alt nume, ce se scrie la fel in ebraica, si anume Yahweh sau Jahve.


carti limba romana download free -    Arborele Sefirotic contine sau este impartit in Patru Lumi

  1. Atziluth: Lumea Arhetipurilor sau Lumea Emanatiilor - primul triunghi (Kether, Chokmah, Binah) - Pleroma gnosticilor

  2. Briah: Lumea Creatiei - al doilea triunghi (Hesed, Geburah, Tipheret)

  3. Yetzirah: Lumea Formarii (a Splendorii) - al treilea triunghi (Netzah, Hod, Yesod)

  4. Assiah: Lumea Fizica, a formei si actiunii - Malkuth; 
    (Obs. ex. : textul Apocalipsei lui Ioan se refera la "cele 7 biserici din Assiah", nu din Asia, continentul, cum se crede in general).

In Aziluth se gasesc, in potentialitate, arhetipurile, planurile a tot ce este in Creatie.

In Arborele Vietii, Dumnezeu are nume diferite in Aziluth, corespunzatoare fiecarei sephira, nume pe care le gasiti in Biblie.

Aceste nume pot fi folosite in Meditatie pentru a accesa un anume nivel de constiinta:


1

Kether

Eheieh Asher Eheieh

2

Chokmah

IHVH

3

Binah

IHVH Elohim

4

Hesed

El

5

Geburah

Elohim Gibor

6

Tipheret

Eloah Va Daath IHVH

7

Netzah

IHVH Sabaoth

8

Hod

Elohim Sabaoth

9

Yesod

Shadai El Chai

10

Malkuth

Adonai


In plus, avand in vedere ca in traditia kabalistica se folosesc in mod rafinat termeni disticti pentru diferite tipuri de aspect al spiritului (sa zicem asa) - Nephesh, Ruach, Neshamah, Chaiah si Yehidah - veti intalni, de exemplu, termenul de Ruach (in traducere: spirit, vant, respiratie) alaturat unuia dintre nume, pentru a indica astfel ce componenta a acelui aspect al divinitatii se manifesta.

Urmarind pe parcursul Bibliei aceste nume veti putea intelege la care dintre niveluri va gasiti intr-un anume paragraf, sau la care se refera.

Oricum, in afara de cele prezentate aici se mai intalnesc si altele ...