Simbolistica ezoterica a arcului cu sageti in mitologia greaca
In multitudinea de religii si mituri universale, gasim arcul cu sageti in mana zeilor si a oamenilor, deopotriva. Valoarea sa simbolica reliefeaza cateva atribute ale purtatorului arcului.
Arcul are un caracter diferit de cel al altor arme.
De exemplu, spada este o arma de confruntare directa si decisiva, fata in fata cu inamicul, si aici simbolul focului spinal aduna in vointa manuitorului spadei intreaga lui energie spirituala. Ghioaga, sau buzuganul, ne indica forta coplesitoare. Iar o lance arata caracterul razboinic, de lupta, al combatantului.
Arcul, insa, concentreaza o cantitate de energie acumulata, un anumit efort, o vointa bine directionata pe care o focalizeaza intr-un vehicul al acesteia, sageata zburatoare, pe care o elibereaza brusc si, deasemenea, semnalizeaza existenta unei tinte clar definita.
Arcasul poate trage mai multe sageti intr-un inamic redutabil sau de mari proportii, simbolizand o munca depusa in etape, cu perseverenta, sau haituirea si secarea fortelor pentru a-i aplica lovitura finala.
Sageata trasa nu se identifica cu arcasul asa cum sabia (sau alta arma) este cateodata suprapusa total luptatorului. Sageata este un vector, un purtator al intentiei arcasului la distanta, si poate fi repetata sau poate fi indreptata o alta sageata identica spre un alt inamic.
De aceea arcul este potrivit vanatorii, unde prada este cautata, identificata, studiata si urmarita atent, ochita cu sageata si anihilata. Anihilarea Egourilor, a defectelor psihologice pe care le purtam inauntrul nostru, urmeaza aceleasi etape, iar daca zeii sunt cei care-l utilizeaza, inseamna ca o anumita parte a fiintei sustine efortul initiatului in demersul sau.
Iar in mitologia greaca cei doi protectori ai arcului cu sageti ne sugereaza din plin aceasta ipoteza, zeii frati Apollo si Artemis, doi dintre cei doisprezece zei Olimpieni, zei ai tineretii/inceputului, ai vindecarii/sanatatii (spirituale) si ai vigorii/energiei, nascuti pe ape, pe insula plutitoare Delos.
Apollo, zeu solar prin excelenta, rapune tragand sageata dupa sageata pe sarpele Python (sau Echidna - relationati cu putreziciunea subpamanteana si apele fetide ale subconstientului si infraconstientului nostru), inainte de a ajunge zeul sagetilor de lumina, soarele, Helios. Si in greaca Helios este aproape Elias, numele grec al lui Ilie profetul, iar in ebraica אֱלִיָּהוּ (transliterat: A L I H V), El IAO , Zeul I A O al gnosticilor, zeu al Ain Soph Aur-ului din Kabbala, al Luminii Nemarginite, creator si distrugator prin sagetile sale. Este interesant de observat ca Apollo detine un alt obiect asemanator arcului, tot corzi intinse pe un cadru lemnos curbat, o lira, ce slobozeste sageti sub forma de sunet, de vibratie, de verb.
Sora sa, Artemis (Diana la romani), este zeita vanatorii, a salbaticiunii si a animalelor salbatice, o eterna virgina, o ipostaza a Mamei Divine, cea care ne asista si ajuta atunci cand vanam si distrugem un Ego animalic.
Artemis este si zeita nasterilor si
protectoare a
fetelor pana la varsta mariajului, la fel cum Apollo este cel al
baietilor. Cei doi frati zei pot aduce – prin sagetile lor –
moartea subita sau boala fetelor, respectiv a baietilor. Aceasta arata
de fapt ca ei doi sunt cei ce ii asista de la inceput pe cei care
pornesc pe drumul mistic, pe aspirantii spirituali, pana la etapa
casatoriei, Sfanta Sfintelor din Evanghelia lui Filip, pana la lucrul
cu Arcanul AZF.
Si tot ei pot opri calea sau o pot inaspri daca
adeptul nu se ridica la inaltimea probelor.
Un alt zeu olimpian, Eros, manuieste arcul cu sageti. Trebuie sa facem mai intai distinctia intre acest Eros-Cupidon-Amor, zeu al iubirii oamenilor si zeilor si Eros-protogenos, zeu primordial al iubirii cosmice, izvor cristic al intregii manifestari, confundat uneori cu Phanes orfic.
Eros, insotitor inaripat al Afroditei, sageteaza si indragosteste oameni si zei (si pe sine, din greseala, de Psyche, sufletul uman). Arcul este folosit aici ca un index, un aratator, dar si pentru a sugera sagetarea inimii pe care sentimentul uman, ce ii poarta numele, il aduce. Caracterul neastamparat al lui Eros, ilustrat deseori ca un copil, ne arata ca sagetile pot fi aleatoare, pot lovi pe oricine si oricand, pe neasteptate, si ca Eros, amorul, poate juca feste surprinzatoare.
Un arcas deosebit este Heracle. Cum ii spune chiar numele, un supus al lui Hera, el indeplineste muncile dictate de ea, spre gloria ei. Aici Hera, zeita a mariajului, consoarta si sora a lui Zeus-Binah, Spiritul Sfant, o reprezinta pe Mama Divina, nascatoare dar redevenind virgina (intrucat in fiecare an redevenea fecioara scaldandu-se in apele Kanathos-ului). Tot ea este si cea care, de una singura, l-a zamislit pe Hefaistos, sau Vulcan, zeu straniu si stramb, un mag al focului sexual, al energiei creatoare din noi, sot al Afroditei-Iubirea care in forja sa a construit arme si platose, unelte si podoabe, vehicule si capcane si, deasemenea, a forjat sagetile lui Apollo si ale Artemisei.
Heracle
foloseste arcul pentru a
elimina inamici
care ii apar pe parcursul drumului initiatic, fiind o unealta de
lucru psihologic la care apeleaza des, chiar daca ghioaga este arma
care-l il insoteste si il caracterizeaza.
[Pentru o analiza pe larg a muncilor lui Heracle cititi Cei Trei Munti – Samael Aun Weor]
In prima sa munca, Heracle trebuie sa ucida Leul din Nemeea, ce reprezinta “forta Instinctelor si a Pasiunilor necontrolate care devasteaza si devoreaza totul”. Pielea leului se dovedeste prea tare pentru a fi patrunsa de sagetile sale, si chiar pentru ghioaga sa din lemn de maslin. Asadar disciplina simturilor, a gandului si a faptelor, necesare pentru a nu mai hrani egourile noastre reprezinta un alt exercitiu psihologic decat anihilarea unui Ego. Heracle sugruma in final leul cu propriile maini, aratand controlul si disciplina prin care trebuie sa incetam sa mai alimentam si sa crestem aceste defecte psihologice inauntrul nostru, pana cand acestea, sufocate, vor ceda. Vom obtine, ca si eroul nostru, o platosa impenetrabila la tentatiile si stimulii negativi care ne vor agresa in continuare, blana leului purtata pe umeri, pe care Heracle a putut-o sfasia doar folosind chiar ghiarele leului rapus.
Tot cu arcul, Heracle incolteste Hidra din Lerna, fortand-o sa se retraga in pestera sa, “Defectele Psihologice cu structura polifatetata” s-au retras astfel in diferitele ascunzisuri ale mintii.
“Sa eliminam Capetele (Defectele Psihologice) Hidrei din Lerna, este posibil doar prin intermediul Eletricitatii Sexuale Transcendente, in timpul Sahajei Maithuna in Forja Ciclopilor” - asa cum focul a fost folosit de Heracle pentru ca decapitarile sa fie complete, definitive. In lupta sa Heracle este ajutat de Iolaos, nume ce tradus direct ar insemna “sageata oamenilor”, insa, intrucat oameni -laos- se trage din piatra -las- , asa cum, in mitologia greaca, Deucalion creeaza dupa potop oamenii din pietrele aruncate de el, Iolaos ne indica “piatra” din oameni, sexul, cu sagetile de foc ce trebuie folosite pentru decapitarea Egourilor; numele sau, IolAOs, contine mantra fundamentala a alchimiei IAO .
Heracle isi inmoaie varfurile
sagetilor
in sangele
veninos al hidrei rapuse, esenta a acesteia, intelegerea profunda a
Egoului, sagetile sale devenind mortale pentru inamicii sai viitori.
Cu toate acestea, in a treia munca el o raneste doar, cu o sageata, pe caprioara Cerenitica a lui Artemis, dupa ce a alergat-o timp de un an, si o captureaza fara sa o omoare.
Apoi Heracle sageteaza de moarte pasarile antropofage Stymphalide, acestea la randul lor aruncau sageti otravite metamorfozate din penele lor de bronz.
Alti doi mari eroi ai mitologiei grecesti isi au povestea strans legata de arcul cu sageti, eroi centrali ai operelor homerice: Ahile din Iliada, si Odiseu-Ulise din Odiseea, fiecare descriind parcursuri pe acceasi cale de ascensiune spirituala, dar diferite, la fel cum diferiti sunt si cei doi eroi.
Ahile,
fiu al lui Thetis ( zeita a
apelor -Ela-Iam,
acelasi Elohim
biblic-), care l-a salvat pe Hefaistos -focul magiei
sexuale- la caderea lui din Olimp, a fost pregatit inca din
copilarie, de la inceputul caii, fiind purificat in foc - al
Maithunei- in fiecare noapte de catre mama sa pentru a distruge
elementele mortale mostenite de la tatal sau pamantean. Era priceput
in arta calariei, avand si doi cai magici – corpuri solare, si
a fost scufundat in raul Styx, rau subpamantean ce inconjoara
Hadesul, zalog al juramintelor zeilor, pentru a deveni invulnerabil
la atacurile infernale ale adversarilor sai. Multe sunt aventurile
sale si izbanzile obtinute de Ahile, insa notorietatea sa este data
de modul in care si-a gasit sfarsitul prezis inca dinainte de
alegerea vietii pe care sa o duca: una obisnuita si lunga sau una
glorioasa dar grea si scurta. In razboiul Troian dus pentru a o
obtine pe Elena, ce “semnifica
in mod clar casatoria lui Nous
(Atman-Buddhi) cu Manas (Sufletul Uman sau Cauzal)”,
sageata
trasa din arcul lui Paris si indrumata de zeul Apollo l-a ranit de
moarte in calcaiul vulnerabil, la fel cum Siegfried, intruchipand
sufletul uman - Manas, pereche a Walkiriei-Buddhi, a primit lovitura
fatala in locul in care o frunza i-a acoperita pielea devenita
invulnerabila in rest, cand s-a imbaiat in sangele lui Fafner,
dragonul ucis ce pazea comoara Nibelungilor.
Celalalt erou homeric, Odiseu, la finalul drumului initiatic descris simbolic in peripetiile ce continua dupa confruntarea troiana, este cel care trece de incercarea data de Penelopa, sotia sa, pretendentilor ce ii invadasera casa: sa traga cu arcul lui Odiseu prin inelele de fier a douasprezece topoare insirate. Trecerea sagetii prin cele douasprezece topoare ne indica parcugerea Drumului Apostolatului din Arcanul 12 al Tarotului de la prima la ultima treapta. Petitorii nu au reusit nici macar sa struneasca arcul lui Odiseu, chiar daca l-au supus focului (tentatiilor) pentru a-l inmuia. Odiseu, deghizat in cersetor pune coarda in arc, trage sageata prin inelele topoarelor si apoi, cu arcul si ajutorul fiului sau Telemach (ce aminteste Thelema – vointa) ii lichideaza pe toti inamicii, isi curata si purifica casa, templul propriu, cu sulf. Astfel, cu arcul, cu acelasti sageti de concentrare in meditatie trebuie sa vanam si sa ne curatam de propriile defecte interioare ce ne-au invadat psihicul, defecte ce se desfata si consuma energiile vitale, emotionale si mentale si care vor sa ne acapareze valorile spirituale, precum petitorii din casa lui Odiseu.
Apoi, trece si de ultimul test, cel la care il supune sotia sa pentru a fi sigura ca el este cel pe care-l asteapta, test suprem relationat cu misterul Casatoriei Perfecte, aratand ca e singurul care cunoaste ca patul sau nuptial este de neclintit, cladit pe un trunchi de maslin inradacinat.
Mitologia greaca pastreaza in vastitatea sa, nealterate si bine transmise prin scrierile antice, o comoara de cunoastere ezoterica, alchimica si kabalistica, pe multe niveluri. Este suficient sa incetezi sa vezi zeii, eroii, intamplarile lor, ca pe niste simple personaje si sa intelegi ca sunt de fapt parti ale spiritului tau, stari emotionale, mentale si spirituale, indicatii pentru a parcurge drumul initiatic, etc., si ca proiectia intregii mitologii se regaseste in interiorul unui singur pshihic uman, si astfel vei reusi sa te bucuri si sa patrunzi noi intelesuri in fiecare poveste ce vine de peste milenii.
NOTE
ghioaga lui Heracle si patul lui Odiseu sunt din lemn de maslin, trimitere la zeita Atena, creatoarea maslinului; simbol direct alchimic, intrucat casta Atena - ca alt aspect al Mamei Divine, a adus plugul si cultura pamantului -munca in laboratorul cuplului si cunoasterea inteleapta; Atena raspunde de arta -de Marea Arta-, de numere -Kabbala si Tarot, de cai si caruri -utilizarea vehiculelor interne, si de tot ce era necesar oamenilor sa produca focul -Focul alchimic. Maslinele sunt un simbol al samantei creatoare pe care o purtam in apele noastre iar din masline, prin presiune si caldura -prin transmutare, se obtine ulei. s.a.m.d.
Leul din Nemeea - alchimicul leu verde care devine leul rosu
studiati si confruntarea dintre Ahile (si focul lui Hefaistos) si raul Scamander
despre misterele mitologiei grecesti pe GnosticTeachings si altele