Introducere in Kabala

Kabbalah Tree for Dummies

sau, altfel spus,

Arborele Kabalistic pentru neinitiati


Partea 1 - O schema, un tipar


Daca ai auzit pana acum cuvantul ebraic KABALA fara sa stii de fapt ce inseamna, poate ca l-ai auzit pus intr-un context in care denota ceva incalcit, obscur si negativ. Asta pentru ca nici cei care-l foloseau nu stiau, de fapt, ce inseamna. Insa, intr-adevar, pare destul de incalcit daca nu stii de unde sa incepi.


Ce-ar fi daca tu ai incepe sa intelegi Arborele Kabalistic chiar aici, cu un exemplu simplu: sa comparam o bicicleta, o masina si un tanc. Toate trei sunt vehicule, se deplaseaza, sunt conduse, au o alcatuire si functionalitate.

Cand studiem in paralel, cand comparam, ca exercitiu, incercam intotdeauna sa grupam si sa alaturam insusirile lor, sa le punem in, sa zicem, categorii (le-am putea numi atribute sau niveluri):

1) mod de manevrare, de conducere

2) tip de propulsie,

3) tren de rulare,

4) utilizare sau functie

5) capacitate de transport sau cati il folosesc deodata

6) material din care e facut ...


si astfel ne apare un tabel:Bicicleta

Autoturism

Tanc

1

ghidon

volan

manete

2

muschi

motor benzina

motor diesel mare

3

2 roti cu spite

4 anvelope pe janta

2 senile groase

4

plimbare

deplasare oameni

o arma mare blindata

5

1

5

6

6

teava

tabla subtire

blindaj


E usor de observat ca un alt vehicul, diferit, de exemplu o corabie (pentru care avem: 1-timona, 2-vant, 3-carena, 4-cara marfa sau oameni, 5-un numar de persoane, 6-lemn) se va potrivi pe tiparul nostru, pe schema cu categoriile de insusiri aleasa de noi.

In plus, si in exemplu nostru, categoriile au unele relatii intre ele. De exemplu : cand actionezi 1 se intampla ceva cu 3 si cu 4. Adica, la bicicleta, cand intorc ghidonul (1) la stanga, roata (3) din fata se reorienteaza si plimbarea (4) se face in alta directie. Simplu si interesant.

Acelasi lucru l-am putea face daca am cerceta si compara niste vietuitoare: un om, un caine, un peste si un gandac. Am gasi rapid categorii precum: cap si simturi, alimentatie, schelet sau structura, membre si deplasare, reproducere, etc. si am putea sa le studiem prin comparatie. Evident, ar aparea relatii intre categorii.


Sa recapitulam pana aici: in primul nostru exemplu, cand vrem sa studiem vehiculele in general putem observa o schema, un tipar, cu:

- categorii ale insusirilor lor

- relatii intre categoriile de insusiri.

limba romana carti audio samael aun weor gnoza

Dar daca am vrea sa studiem ceva mai greu de inteles, cum ar fi INTREAGA CREATIE ?

Oare exista un tipar, o schema, dupa care TOTUL e facut ?


Partea 2 - Zece = trei ori trei plus unu, ... sau cum ?


Deci, pe de o parte, Arborele Kabalistic este o incercare de a gasi un tipar, o schema, pe care Creatorul o utilizeaza in intreaga Creatie. Bineinteles, desenul in sine, diagrama, este o reprezentare bidimensionala simplificata a unei ample structuri multidimensionale. Dar este un punct de plecare, un schelet pe care vei putea aseza datele gasite ulterior, vei dezvolta propria ta cunoastere gasita in invataturi sau in meditatie.

Arborele Kabalistic nu are sase ci zece categorii (cum le-am denumit in exemplu), cei zece SEPHIROTi. Acesta este un cuvant din ebraica si are mai multe sensuri care, pentru moment, nu ne intereseaza. Sephirot este deja la plural (sufixul OT este pluralul feminin in ebraica) deci cand ne adresam unuia dintre cei zece, ii putem spune corect Sephira (Sephirah) "cutare".

Nu trebuie sa ii asezati definitiv intr-un mod geometric in vre-un fel. Pentru ca fiecare dintre ei reprezinta mai mult decat un concept, fara dimensiune, organizarea lor grafica o puteti folosi dupa cum aveti nevoie.

Plecand de la ideea ca acest tipar, Arborele Kabalistic, este aplicat pe lucruri care au o anumita gradare, evolutie sau niveluri, ii vom organiza, inainte de a intelege de ce, intr-o succesiune arbitrara. Am putea alege: de la stanga la dreapta, sau invers, din interior in exterior, sau invers, mai mari si mai mici, etc. insa, pentru mintea umana se pare ca este mai usor de acceptat initial de sus in jos. Sau invers.

De aceea, mai intai, imaginati-va zece buline insirate pe rand de sus in jos, pe un fir, de la 1 la 10. Fiecare sephirot este denumit cu un cate cuvant in ebraica, ce are multiple intelesuri. Vom retine decamdata doar cate un sens simplu, ca sa nu ne speriem de cuvinte complet necunoscute:

1 - Kether - Coroana

2 - Chokmah - Intelepciunea

3 - Binah - Inteligenta

4 - Hesed - Mila

5 - Geburah - Puterea

6 - Tipheret - Splendoarea

7 - Netzah - Victoria

8 - Hod - Gloria

9 - Yesod - Fundatia

10 - Malkuth - Regatul


(mai multe sensuri ale acestor cuvinte Aici)


De cele mai multe ori aceasta in aceasta ordine, de la 1 la 10, vom regasi in diversele structuri pe care le vom examina cu ajutorul acestui tipar, niveluri de la cele mai subtile la cele mai dense, de la cele mai elevate la cele joase.

Sa recapitulam: de "sus" in "jos": kether - chokmah - binah - hesed - geburah - tipheret - netzah - hod - yesod - malkuth. In timp, veti invata (daca vreti) aceste zece cuvinte noi. 

kabala si tarot samael aun weor

Mai departe, unele caracteristici ale celor zece sephiroti ne vor fi cateodata mai usor de apreciat daca ii vom grupa in trei grupe de cate trei, iar ultimul, Malkuth, separat, singur.


Astfel :

- primul triunghi 1-2-3 Kether - Chokmah - Binah

- al doilea triunghi 4-5-6 Hesed - Geburah - Tipheret

- al treilea triunghi 7-8-9 Netzah - Hod - Yesod

- 10 Malkuth


Daca formam cate un triunghi cu fiecare grup de trei obtinem trei triunghiuri, unul sub altul si inca in sephirot sub ele:

aceasta este forma cea mai raspandita de reprezentare grafica a Arborelui Sephirotic.

Trebuie sa precizam ca primul triunghi are varful in sus, celelalte doua au varful in jos, iar ordinea de la 1 la 10 se insira intr-un zig-zag continuu, ca un fulger de sus pana jos sau ca Runa Sig repetata.

Urmariti aceasta in imagini.

kabala limba romana samael aun weor


Apoi, in asezati in acest fel, structura are trei coloane:

- cea din mijloc: Kether - Tipheret - Yesod - Malkuth, numita coloana Echilibrului

- cea din stanga: Binah - Geburah - Hod, numita coloana Severitatii

- cea din dreapta: Chokmah - Chesed - Netzah - numita coloana Milei


Ca sa nu fiti surprinsi, in afara de cei 10 Sephiroti, veti mai putea intalni:

- deasupra lui Kether, cand va fi vorba de Creatie, de manifestare, vor aparea inca trei zone, reprezentand parti din "nemanifestare" sau Absolut: Ain, Ain Soph si Ain Soph Aur (textual: Fara, Fara limite, Lumina Fara Limite), infatisate ca niste semicercuri concentrice deschise; mai multe despre acestea in "Tarot si Kabala" - Samael Aun Weor, Partea a 3-a, de la pag. 249 (de fapt, e mai bina sa citesti toata cartea)

- o sephira ascunsa, Daath, reprezentand, un anumit fel de cunoastere creatoare; Daath este asezat in general la intersectia liniilor ce ar uni sephirele 3-4 si 2-5, deci intre Binah si Chesed;

- sub Malkuth, simetric, o oglindire arborelui reprezentand contrapartile scufundate, negative ale Sephirotilor, denumite Klipoth, adica invelisuri. In anumite contexte corespund lumilor infernale.Partea 3 - Avem un arbore, cum il folosim?


Pe acesta structura veti putea aseza, atunci cand veti gasi noi cunostinte, din diverse surse, pe diverse niveluri, elemente ce corespund sephirotilor (nu uitati categoriile) si in acest fel vi se vor sedimenta caracteristici ale lor.

Cum adica? Pai, de exemplu:

cartea mortilor samael aun weor* veti intalni corpul uman suprapus Arborelui Sephirotic, si nu doar intr-un singur fel. Insa - nu uitati, intotdeauna silueta ar trebui sa stea cu spatele la privitor !

Kether va sta unde ar fi o coroana, desupra varfului capului iar Malkuth, jos, la picioare, pe pamant. Yesod in dreptul organelor creatoare, Tipheret in zona inimii. (detalii Aici)


* Alt exemplu comun este cel al alcatuirii psihicului uman (macar atat cat ne este familiar):

- Malkuth reprezinta fizicalitatea noastra, corpul din carne si oase

-Yesod corespunde vitalitatii ce anima acest corp fizic, un corp eteric, fondul vital

- Hod corespunde emotiilor, dorintelor, sentimentelor

- Netzah reprezinta mintea, gandurile

- Tipheret corespunde sufletului uman, atat cat il avem.


Cel mai usor gasim corespondente primilor trei sephiroti: Kether, Chokmah si Binah pentru in mai toate marile religii sau mitologii apare Trinitatea.

In crestinism gasim Tatal, Fiul si Sfantul Duh; in Hinduism avem: Brahma, Vishnu, Shiva ; in Edda nordica: Odin, Balder si Thor sau in varianta Wotan, Wili, We; lista este mai lunga, Aici. Arborele te ajuta astfel sa ajungi rapid la concluzia ca, atunci cand cauti sa afli cum este "organizata" divinitatea, vei gasi la varf un Trio.

Dar nu numai la varf ! Termenul de Trimurti (adica trei forme, sau trei fete) iti va veni la indemana atunci cand vei observa acest tipar in cadrul mai-marelui tipar al Arborelui Kabalistic. Chesed, Geburah si Tipheret descriu succint structura spiritului uman in traditia vedica si in Septenarul Teosofic: Atman - Buddhi - Manas: Spiritul, Sufletul Divin si Sufletul Uman. In mitul Cutrii Regelui Artur sunt personificati ca Arthur, Guinevere si Lancelot. La fel apar si in Wagnerianul Inel al Nibelungului ca Odin (aici in rolul lui Chesed), Walkiria Brunhilda si Siegfried.


Arborele Sephirotic se aplica la scara mica si mare, la nivel microcosmic si macrocosmic. Cautand, vei descoperi tiparul lui in interiorul tiparului. Un exemplu miraculos il reprezinta cea mai raspandita carte kabalistica, cunoscuta in lumea crestina ca Biblie. De la inceputul Vechiului Testament, de la prima litera a Torei, pana la sfarsitul Apocalipsei lui Ioan, parcurgem arborele, o data sau de mai multe ori. Cum adica si de mai multe ori? Unele capitole, de exemplu, Geneza (in ebraica Bereshit, tradus "la inceput") cu cele sapte zile ale sale, este un mic Arbore de studiat. Ca indiciu, pentru fiecare Sephira, Cel numit mereu in traducerea disponibila noua doar ca Dumnezeu, este indicat cu un nume diferit in paginile Bibliei, deci zece nume ale divinului pentru zece lumi de manifestare (lista celor zece nume Aici). Vedem cu ce nume I se adreseaza si aflam carei sephire ii corespunde situatia prezentata.


Exemplele, corespondentele, sunt nenumarate: planetele sistemului solar, literele alfabetului ebraic, Arcanele Tarotului, Epopeea lui Ghilgames ... completeza tu lista peste catva timp.

limba romana samael aun weor

Pana si simpla expresia "in al noualea cer", deci omul fizic -Malkuth- urca 9 ceruri pana in al 10-lea, are un corespondent kabalistic: in sanul Tatalui, Kether, unde ar putea fi mai bine... Expresia este posibil legata si de descrierea Scarii lui Iacob din Geneza 28:10-19, scara pe care ingerii urca si coboara. (vezi aici ordinele angelice relationate la Arborele Kabalistic)


Pe scurt, in loc de recapitulare: cauta, studiaza si gaseste in texte originale -cu mintea libera de constrangeri-, corespondente, categorii (cum le-am numit initial), retine ce atribute, ce caracteristici au si cum se relationeaza intre ele. Umple asfel propria ta structura. La inceput iti folosesti intelectul (sunt cateva lucruri de invatat, de tocit, dar se asimileaza repede, este ABC-ul), si mai apoi inspiratia, in meditatie. Vei fi rasplatit inca de la inceput cu descoperirea unor lucruri simple, evidente, pe care pana acum nu le-ai observat pe deplin pentru ca nu aveai tiparul pe care sa le asezi.


Partea a 4-a (si ultima) In loc de Sfarsit, un inceput


Asa cum am spus, va trebui sa studiezi putin la inceput si iti poate parea incomod. Insa repede lucrurile vor capata un sens (poti parcurge pentruinceput celelalte cateva materiale din aceasta sectiune) Daca ai parcurs materialul acesta pana aici, deja este un semn ca exista ceva care te imboldeste sa o faci. Persevereaza cu rabdare in studiu. Daca ai inteles omniprezenta acestui tip de cunoastere, faptul ca acelasi lucru l-au descris - adaptandu-i forma la moment, loc si civilizatie - toate religiile, miturile, traditiile lumii inseamna ca iti dai seama cat de pretioasa este.

Arborele Kabalistic este un mic inceput. Kabala, careia Arborele Sephirotic ii apartine, acopera mult mai multe lucruri care se intrepatrund, si pe care le vei asimila pe rand, cu rabdare: Arcanele Tarotului, literele - cele ebraice (fiecare litera este un mic univers in Creatie, o lege, un numar, o caramida), numerele (ce inseamna de fapt 6? dar 3?), o multime de simboluri si intregi stiinte. De ce ? Pentru ca in final Kabala nu este pentru minte, pentru intelect; nu poate fi cuprinsa de minte, de gand si cuvant. E nevoie de simboluri pentru a reda multitudinea de sensuri si semnificatii.

De aceea:

- nu lasa sa te deruteze aparentele contradictii pe care le vei intalni. Nu functioneza asa, cum ii place mintii, alb sau negru. Retine aparenta contradictie intalnita, o vei intelege cu siguranta mai tarziu.

- exista straturi, niveluri de intelegere si sens; astazi intelegi ceva intr-un fel si peste un timp in alt fel mai profund, care-l contine pe primul. Atunci cand nu vei putea exprima in cuvinte ceea ce ai inteles, este primul semn ca avansezi. Nu este o cunoastere ascunsa pur si simplu, este si greu de comunicat; de aceea, poate, se sprijina pe simboluri si parabole.

- incearca sa mergi la radacina sursei de informatie; nu comentarii, rezumate, interpretari. De exemplu, din Biblie, Vechiul Testament, ia paragraful care te intereseaza si cerceteaza-i cuvintele, chiar in ebraica. Vei avea mai surprize. Cand este cazul cauta chiar sursa etimologica a cuvintelor, dincolo de greaca si latina, cauta in sensul fiecarei litere ce o compune si vezi ce spune atunci.

- nu te limita la o doctrina. Asa cum poate ai inteles, Kabala nu este de fapt ebraica, este universala. Ceceteaza orice traditie sau doctrina de care te simti atras. Unele personifica aspecte si genereaza un intreg pantheon. Altele, cum este budismul, pare, din contra, lipsita de zeitati si plina de concepte abstracte.

- fara idei preconcepute. Cu totii avem deja stabilite, prin educatie, metereze mentale pe care nu vrem sa le abandonam. Orice idee care nu corespunde viziunii noastre percepem a pe o agresiune. Aici este o batalie grea.

- invata sa meditezi; fara meditatie, doar cu studiu intelectual, abia vei zgaria suprafata acestei comori

- oricare iti este credinta, religia, vei intelege rapid ca prin acest studiu o vei imbratisa cu mai multa vigoare cand vei STII nu doar vei CREDE. Exemplul stralucit este crestinismul, caruia, odata regasindu-i intelesurile profunde in chiar fundamentul kabalistic abandonat, ii vei pretui valoarea inestimabila cum inca nu stiai ca o poti face.

- nu trebuie sa crezi nimic. Asculta opinii (cum e cea de fata), supune-le propriului tau filtru si experientei tale, studiului si cautarilor tale. Dar accepta doar lucruri verificate prin tine insuti. Pe acestea nu ti le va mai putea lua nimeni, niciodata. Doar e arborele tau ...

Spor la lucru !