Ce este Gnoza?

Exista o sursa din care intreaga cunoastere a aparut. Omenirea o numeste in multe feluri; noi o numim Gnoza.

gnoza (-gnosis-): din greaca γνῶσις cunoastere

Intelesul superior al Gnozei este cunoasterea prin experienta, in special experimentare a divinului sau a ceea ce este dincolo de cele cinci simturi. Cuvantul Gnoza nu se refera la o cunoastere ce ne este spusa sau in care credem. Gnoza este constiinta, cunoastere prin experienta directa, nu doar cunoastere intelectuala sau conceptuala, credinta sau teorie. Acest termen este sinonim cu ebraicul דעת "da'ath" si "jna" sanskrit.

Gnoza se poate referi deasemenea la traditia ce intrupeaza filonul central al inteleciunii sau cunoasterii umanitatii, cu toate ca in lumea fizica nu a fost cunoscut sub acest nume, insa, in schimb, a adoptat diverse infatisari in concordanta cu momentul, cultura si locul.

Cuvantul grecesc Gnosis (γνῶσις) implica un tip de cunoastere ce deriva din experimentare. Adica, este cunoasterea autentica a adevarului. Realitatea, adevarul, nu pot fi cuprinse intr-un concept, o dogma sau teorie, ca urmare, Gnoza autentica trebuie sa fie ceva trait, provenit din experienta directa. Experienta personala nu este transmisibila in termeni conceptuali; un concept este doar o idee, iar experienta este mult dincolo de o idee. Cu alte cuvinte, Gnoza reala este o experienta de sfideaza conceptualizarea, credinta, sau orice incercare de a o contine. Pentru a o intelege, trebuie sa o traiesti, sa ai experienta ei. De aceea reala spiritualitate este bazata pe efortul propriu de a experimenta adevarul, iar metoda de a atinge acea experienta este, in mod esential, practica ...

Cititi raspunsul pe larg aici

Cine este Samael Aun Weor?

Samael Aun Weor a scris peste saizeci de carti, a sustinut mii de conferinte, si a format Miscarea Gnostica mondiala, ce are milioane de membri. Iar daca aceste realizari sunt cu siguranta impresionante dupa orice standard, ele sunt doar o palida reflectare terestra a muncii pe care a implinit-o intern, spiritual.

Si totusi, cu toata generozitatea sa catre umanitate si cu toata intelepciunea, el a spus:

Nu ma urmati pe mine. Eu doar va indic calea. Atingeti propria voastra Auto-realizare.

Misiunea sa de o viata a fost aceea de a aduce umanitatii calea intreaga catre realizarea Fiintei interioare, sau, cu alte cuvinte, stiinta completa si exacta necesara oricui, de orice religie, rasa, cultura sau crez, care doreste sa dezvolte pe de-a intregul, total, sufletul uman. Calea pe care el a transmis-o este Calea unui Bodhisattva, acea misterioasa si antica intelepciune, indelung ascunsa in sanul oricarei mari religii ...

Cititi raspunsul pe larg aici